Ha ismereteink lesznek

arról, miként élték meg őseink a háborút követő éveket, az elszakítottságot,

meg fogjuk érteni azt is

, hogy Trianon említése miért vált ki indulatokat még 100 év múltán is.

 

Határon innen és túl

A Pro Unitas polgári társulást azzal a céllal hoztuk létre 2016-ban, hogy kulturális és közösségi programokat, tanulmányi utakat szervezzünk a szülőföldünkön élő magyarok részére, majd tevékenységünket filmkészítéssel egészítettük ki. 2019-ben Esterházy Jánosról, felvidéki mártír-politikusról készítettünk dokumentumfilmet. 2020-ban - a trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulója alkalmából - az általános és középiskolás tanulók részére készítettünk egy dokumentumfilmet Határon innen és túl címmel. A film oktatási céllal készült, hogy a tanulók történelmi ismereteit kiegészítve képet kapjanak arról az időszakról, amikor az emberek feje fölött meghúzták a határt az ő megkérdezésük és akaratuk ellenére. A film az 1918 októbere és 1920 júniusa közötti időszakot öleli fel, azokat a vészterhes hónapokat, amikor - bár a háború befejeződött - a magyarságra, s az itt élő népekre egy kényszerű döntés tragédiája vetette árnyékát.

A filmben megszólal Balassa Zoltán helytörténész, aki a kassai történésekről beszél, B. Kovács István helytörténész, aki az egykori Gömör-Kishont Vármegye lakosainak a trianoni döntés elleni tiltakozásáról ad képet. Wollent József, az Ipoly Unió elnöke az Ipoly mente ismerője elmondja, miként érintette a folyó két partján élőket, hogy az Ipoly határfolyó lett. Korpás Árpád, a komáromi Selye János Egyetem Phd-hallgatója Pozsony megszállásáról és az 1919. február 12-i pozsonyi sortűzről beszél a filmben.

A megszólalók olyan eseményekről és élethelyzetekről adnak képet, amelyeket a tanulóknak az iskolában a tananyagból nem áll módjukban megtanulni. Egy-egy település, város kapcsán konkrét eseményeket idéznek fel, amelyek egyébként bárhol megtörténhettek volna, a közhangulat ugyanis mindenütt hasonló volt.

A történelemtanárokkal való beszélgetések során megtudtuk, hogy az első világháborút lezáró békefolyamatokat, a bonyolult politikai események láncolatát a tanulók nehezen értik meg, s az erre megszabott óraszámok kevésnek bizonyulnak arra, hogy ezt részleteiben tanulják. A tanulókkal való beszélgetések során pedig világossá vált számunkra, hogy szinte semmilyen érzelmi viszonyulásuk nincs Trianonhoz. A Határon innen és túl c. filmünkben igyekeztünk a történelmi hátteret egyszerűen, a tanulók számára is érthető nyelvezettel átadni. Emellett szerettünk volna képet adni arról, hogy az itt élő nemzeteknek mit jelentett a több évszázados együttélés, az egymásrautaltság. Ha ismereteik lesznek arról, miként élték meg őseik a háborút követő éveket, az elszakítottságot, meg fogják érteni azt is, hogy Trianon említése miért vált ki indulatokat még 100 év múltán is.

Hogyan lehet vetítés az Ön településén is?

Feltett szándékunk, hogy a HATÁRON INNEN ÉS TÚL című filmünket Felvidék minden magyarlakta településén levetítsük. Amennyiben szeretné, hogy az Ön közösségében is megvalósuljon a film vetítése, írjon nekünk! A kitöltött adatok kizárólag a vetítések megszervezésével kapcsolatban lesznek felhasználva.